Syrop z kwiatów Czarnego Bzu
Hej
Dzisiaj zapraszamy do zrobienia z nami #Syropu z #kwiatów #czarnego #bzu :)
Dzisiaj zapraszamy do zrobienia z nami #Syropu z #kwiatów #czarnego #bzu :)
Syrop z kwiatów czarnego bzu – najlepiej pity w gęstej postaci, jest idealny na przeziębienia oraz wzmacnia odporność.
Wspaniały na drogi oddechowe, przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm. I robi cała robotę tak abyśmy nie musieli chodzić do lekarza 💛
Przy okazji w smaku jest PRZEPYSZNY a zapach mmmmmm ! 🥰
Wspaniały na drogi oddechowe, przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm. I robi cała robotę tak abyśmy nie musieli chodzić do lekarza 💛
Przy okazji w smaku jest PRZEPYSZNY a zapach mmmmmm ! 🥰
Co potrzebujemy?
🌸 kwiaty czarnego bzu (pełna średniej wielkości reklamówka, koszyk ;-))
🌸 cukier 1kg (lub zamiennik)
🌸 2 cytryny
🌸 wodę
🌸 kwiaty czarnego bzu (pełna średniej wielkości reklamówka, koszyk ;-))
🌸 cukier 1kg (lub zamiennik)
🌸 2 cytryny
🌸 wodę
Do działa ‼
🌸 Zerwane kwiatki zostawiamy na kilka godzin aby wyszły z nich robaczki,
🌸 Odcinamy zielone łodygi tak aby zostały nam same kwiaty,
🌸 Zalewamy wrzątkiem tak aby przykryć kwiatki (kwiaty zmieniają kolor na brązowy)
🌸 Odstawiamy zalane kwiaty na +-24h w chłodne miejsce,
🌸 Uzyskany sok odciskamy od kwiatów
🌸 W 0.5L wody rozpuszczamy 1kg cukru i dodajemy sok z 2 wyciśniętych małych cytryn (zagotowujemy),
🌸 Do roztworu dodajemy sok z kwiatków bzu,
🌸 Całość przelewamy na słoiczków i zakrecamy,
🌸 Pasteryzujemy w garnku (na dno garnka kładziemy ściereczkę, zalewamy słoiczki 3/4 woda i gotujemy 20min),
🌸 Słoiczki układamy do góry dnem i czekamy aż ostygną
🌺🌺🌺🌸🌸🌸 GOTOWE 🌸🌸🌸🌺🌺🌺
🌸 Zerwane kwiatki zostawiamy na kilka godzin aby wyszły z nich robaczki,
🌸 Odcinamy zielone łodygi tak aby zostały nam same kwiaty,
🌸 Zalewamy wrzątkiem tak aby przykryć kwiatki (kwiaty zmieniają kolor na brązowy)
🌸 Odstawiamy zalane kwiaty na +-24h w chłodne miejsce,
🌸 Uzyskany sok odciskamy od kwiatów
🌸 W 0.5L wody rozpuszczamy 1kg cukru i dodajemy sok z 2 wyciśniętych małych cytryn (zagotowujemy),
🌸 Do roztworu dodajemy sok z kwiatków bzu,
🌸 Całość przelewamy na słoiczków i zakrecamy,
🌸 Pasteryzujemy w garnku (na dno garnka kładziemy ściereczkę, zalewamy słoiczki 3/4 woda i gotujemy 20min),
🌸 Słoiczki układamy do góry dnem i czekamy aż ostygną
🌺🌺🌺🌸🌸🌸 GOTOWE 🌸🌸🌸🌺🌺🌺
Tak przyrządzony syrop możemy przechowywać długi czas :) Latem dodać możemy go do wody, zima do ciepłej herbatki 💛
Na zdrowie robaczki! 🌸
P.S. Na moich zdjęciach ilości są większe ;-) z doświadczenia robię więcej Bo syrop rozchodzi się w błyskawicznym tempie. 🙈
P.S.2 Mozna też spróbować całą miksurkę zagotować, przelać do słoików i "zawekować" bez gotowania słoiczków odwracając do góry dnem :-) U mnie część jest właśnie tak zrobiona.
P.S.2 Mozna też spróbować całą miksurkę zagotować, przelać do słoików i "zawekować" bez gotowania słoiczków odwracając do góry dnem :-) U mnie część jest właśnie tak zrobiona.








Komentarze
Prześlij komentarz