Ślimaki po Burgundzku
Hej 💚
Jak pewnie zauważyliście w tym roku podróżujemy również po kuchni. Ale nie są to standardowe przepisy - raczej dania które możemy przyrządzić dzięki składnikom które sami znajdziemy na łonie natury.
Dzisiaj nie będzie inaczej. Zapraszamy na...
#Ślimaki po #Burgundzku 🐌🐌🐌
Francja
Serio! Sama nie wierzę że to robiłam... Ale co więcej - ja je jadłam!!
I uwaga - smakowało 🤗🤗
Przygotowanie ślimaków winniczków jest bardzo,!! ale to bardzo czasochłonne. Jednak myślę, że się opłaca. I warto spróbować chociażby z ciekawości.
No to jedziemy z tematem. ;-)
Przepis 🐌🐌🐌🐌
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
🐌 Ślimaki #winniczki zbieramy #tylko w #Maju. W pozostałych miesiącach są one pod ochroną.
🐌 Odstawiamy je na 3-4 dni aby się wyprożniły. Nie dajemy im w tym czasie nic do jedzenia. Pojemnik zabezpieczamy tak aby ślimaki nie uciekły. Są baaardzo ruchliwe! :)
🐌 Ślimaki myjemy, zasypujemy solą (dzięki temu puszczają śluz i chowają się do skorupek), wkładamy do garnuszka z lekko osolona wodą i gotujemy 15min.
🐌 Tuszki wyciagamy z muszelek za pomocą widelca, odcinamy część która znajduje się w "tylnej" części muszelki (jest zakrecona) i pozostałą część ślimaczka gotujemy w bulionie 2.5h.
🐌 Muszelki myjemy, i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 30min.
🐌 Ugotowane ślimaczki wkładamy do osuszonych muszelek.
🐌 Przygotowujemy masełko czosnkowo-pietruszkowe (masło-czosnek-pietruszka-sól-pieprz).
🐌 Masełkiem "zaklejamy" ślimaczki.
🐌 Tak przygotowane wkładamy do piekarnika otworem skierowanym w górę tak aby masło nie wpłynęło - pieczemy 10min w temp 200* lub przygotowujemy na grillu (tak jak my :))
🐌 GOTOWE.... A teraz....
SMACZNEGO 🤗🤗🤗🤗🙈🙈🙈
Nasz Leoś wcinał aż uszy się trzesły :-)
Za rok robimy dużoooo większą ilość 👌
(Ślimaczki fajnie podawać z grzankami- masełko wylewamy na grzankę i zagryzamy 🐌🐌)
Robaczki!!!
Dajcie nam koniecznie znać czy jedliście kiedyś ślimaki.
A jeśli nie to czy wpadlibyście do Nas na taki obiad?
Pozdrowionka 🙈🥰🥰😘😘
Jak pewnie zauważyliście w tym roku podróżujemy również po kuchni. Ale nie są to standardowe przepisy - raczej dania które możemy przyrządzić dzięki składnikom które sami znajdziemy na łonie natury.
Dzisiaj nie będzie inaczej. Zapraszamy na...
#Ślimaki po #Burgundzku 🐌🐌🐌
Francja
Serio! Sama nie wierzę że to robiłam... Ale co więcej - ja je jadłam!!
I uwaga - smakowało 🤗🤗
Przygotowanie ślimaków winniczków jest bardzo,!! ale to bardzo czasochłonne. Jednak myślę, że się opłaca. I warto spróbować chociażby z ciekawości.
No to jedziemy z tematem. ;-)
Przepis 🐌🐌🐌🐌
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
🐌 Ślimaki #winniczki zbieramy #tylko w #Maju. W pozostałych miesiącach są one pod ochroną.
🐌 Odstawiamy je na 3-4 dni aby się wyprożniły. Nie dajemy im w tym czasie nic do jedzenia. Pojemnik zabezpieczamy tak aby ślimaki nie uciekły. Są baaardzo ruchliwe! :)
🐌 Ślimaki myjemy, zasypujemy solą (dzięki temu puszczają śluz i chowają się do skorupek), wkładamy do garnuszka z lekko osolona wodą i gotujemy 15min.
🐌 Tuszki wyciagamy z muszelek za pomocą widelca, odcinamy część która znajduje się w "tylnej" części muszelki (jest zakrecona) i pozostałą część ślimaczka gotujemy w bulionie 2.5h.
🐌 Muszelki myjemy, i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 30min.
🐌 Ugotowane ślimaczki wkładamy do osuszonych muszelek.
🐌 Przygotowujemy masełko czosnkowo-pietruszkowe (masło-czosnek-pietruszka-sól-pieprz).
🐌 Masełkiem "zaklejamy" ślimaczki.
🐌 Tak przygotowane wkładamy do piekarnika otworem skierowanym w górę tak aby masło nie wpłynęło - pieczemy 10min w temp 200* lub przygotowujemy na grillu (tak jak my :))
🐌 GOTOWE.... A teraz....
SMACZNEGO 🤗🤗🤗🤗🙈🙈🙈
Nasz Leoś wcinał aż uszy się trzesły :-)
Za rok robimy dużoooo większą ilość 👌
(Ślimaczki fajnie podawać z grzankami- masełko wylewamy na grzankę i zagryzamy 🐌🐌)
Robaczki!!!
Dajcie nam koniecznie znać czy jedliście kiedyś ślimaki.
A jeśli nie to czy wpadlibyście do Nas na taki obiad?
Pozdrowionka 🙈🥰🥰😘😘
Komentarze
Prześlij komentarz